Muhabbet kuşları gaga temizliğini genelde kendileri yaparlar. Fakat onların çıkaramayacakları dışkı partikülleri olduğu zaman, dışarıdan ılık bir suyla temizliğini yapabilirsiniz.
Eğer ki gaga, alt gaganın üzerine aşırı derecede uzamışsa ve yemek yemeyi engelliyorsa, veteriner hekime götürebilir ve gaga kesimini yaptırabilirsiniz.
Mevsim geçişlerinde çok fazla tüy dökümü olduğu için, vitamin H içeren preparatları önermekteyiz.
Muhabbet kuşları kuyruk üzerinde yağ bezleriyle kendisini temizleyip parlatırlar. Serinletmek istiyorsanız, ufak bir cam veya onlara uygun küvet içerisine ılık su koyup bırakabilirsiniz. Ya da korkmayacağından eminseniz bir spreye koyup üstüne sıkabilirsiniz. Ama tüy bakımı yapıldıktan sonra kesinlikle cereyanda kalmaması gerekir.
Muhabbet kuşunda tüy dökme sebepleri nelerdir?
Muhabbet kuşunda tüy dökme sebeplerinin en önemlisi stres faktörüdür. Stres faktörü ortadan kaldırılınca, daha az tüy dökülür.
Mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi artar. Anneler kuluçkada yatarken ya da çiftleştiklerinde tüy dökmeye girebilirler. Pire ve akarlar gibi dış parazitlere bağlı tüy dökümleri yaşanabilir. Kuşlarda da alerjik durumlar ve deri problemleri olabilir.
Tümor olgularında, kıl köklerinin dönmesinde ve kıl kistlerinde tüy dökmeye girilebilir. Şüphelenilen durumda veterinere başvurulur, veteriner en doğru bilgiyi verecektir.
Muhabbet kuşunu hastalıklardan korumak için neler yapılmalıdır?
Muhabbet kuşunu hastalıklardan korumak için, özellikle çevresel faktörleri düzeltmek gerekir. Altlıkları, suları ve yemleri düzenli olarak değiştirildiği takdirde ve cereyanda kalmadıkları müddetçe, kuşlar çok fazla hastalıklara yakalanmaz.
Fakat kuşların farklı hastalıkları olabilir, bunlar özellikler viral hastalıklardır. Viral hastalıklar olduğunda, kuş zayıflar ve halsizlik olur.
Çevre şartları düzgün olduğu müddetçe, ekstra yapılacak bir işlem yoktur.